blog meer aandacht voor vrouwen met parkinson
Wendy
11/02/2023
4 min
0

Vrouwen met parkinson verdienen de aandacht

11/02/2023
4 min
0

Wel heel mooi, maar ook schokkend als je al die jonge vrouwen ziet. Allen met parkinson.

Ik ben zelf vrouw en heb op jonge leeftijd (47) parkinson gekregen. Daar sta je dan als jonge moeder met parkinson en 2 dochters van 9 en 10, inmiddels 15 en 17 jaar. Ik ben echt niet de enige. Zelfs 40% van de gediagnosticeerden zijn vrouw. En nee geen oude krom gebogen mannetjes, maar jonge vrouwen midden in het leven en die geconfronteerd worden met deze vreselijke ziekte parkinson. Je hebt er maar mee te leven en jij niet alleen, je hele omgeving krijgt er mee te maken. Deze ziekte heeft zoveel impact.

40% van de mensen die de diagnose krijgen zijn vrouw. Echt waar??? JA. Maar vrouwen zijn van die types die willen altijd door gaan en voor zichzelf en hun naasten zorgen. En niet zielig doen. Gewoon doorgaan en kijken wat je kunt doen om je zo goed mogelijk te blijven voelen. En hoe meer informatie er komt hoe vrouwen om kunnen gaan met de dingen waar ze mee geconfronteerd worden zijn erg welkom. Vrouwen willen zich graag nog wel vrouw voelen. Dus hoe je eruit ziet en je zelfstandigheid zijn wel heel belangrijk!

Een belangrijk onderwerp dus die de aandacht verdient. 40% van 63.500 parkinson patiënten. Reken maar uit dat zijn er aardig wat en elke dag komen er meer bij. Dit is al een ouder cijfer. Want de stijging van het aantal mensen met parkinson gaat snel. Elke dag komen er weer een aantal bij. Ik vind zelf wel belangrijk dat er aandacht is voor vrouw en parkinson. Zoveel andere dingen waar een vrouw mee te maken krijgt en waar een man geen weet van heeft. 

Aandacht voor vrouwen is super nodig. Voorheen werd alleen naar de man gekeken hoe je met de ziekte om moest gaan. Maar vrouwen zijn zo anders. Denk alleen al aan menstruatie, zwangerschap en overgang. Ons lichaam zit heel anders in elkaar, dan kun je niet 1op1 dezelfde medicatie geven als bij een man. Denk ook aan bouw van het lichaam en gewicht. En zelfs in de laboratoria zijn alle muizen die voor onderzoek gebruikt worden mannetjes. Zo kwam bij mij het spontane idee op om een vrouw en parkinson event te organiseren en daarna een magazine te maken met vrouwen.

Annelien Oosterbaan vond dat een geweldig idee. Iets wat ze zelf ook in gedachte had. En ja voor een eerste event zou het wel mooi zijn als Annelien en Willanka erbij zouden zijn en ons een update konden geven. Een mooie presentatie werd gegeven aan de vrouwen, waarna de vrouwen daar nog even met elkaar over door konden praten.

De sprekers had ik al, maar nu nog een locatie. Waar zou ik het kunnen regelen en dacht aan Samantha, zelf levend met parkinson, die het geweldig vind om mensen met parkinson op hun recreatiepark De Dikkenberg te verwelkomen. Al eerder met een klein groepje geweest op recreatiepark De Dikkenberg. Een heerlijk ontspannende dag gehad in een bosrijke omgeving, waar we goed verzorgd werden door Patrick van Cafe Schaapskooi De Dikkenberg. Dus belde even Samantha op. 

Samantha, zelf ook parkinson, was gelijk heel enthousiast en bood mij gelijk aan om dit op recreatiepark De Dikkenberg te houden. En de sponsoring kon ze ook wel wat regelen. Eerst nog even op gesprek bij Patrick van café Schaapskooi De Dikkenberg om de dag door te bespreken. En  alles op recreatiepark De Dikkenberg werd gesponsord door Tom van Recreatiepark De Dikkenberg en Patrick van Cafe Schaapskooi De Dikkenberg! Ik wist niet wat me overkwam, nu kon het evenement ook echt doorgaan! Nog wel even op zoek naar wat sponsors om nog wat andere dingen te sponsoren van mijn event. Patrick zorgde voor een  hartelijke ontvangst, de ruimte, een heerlijk buffet, koffie met iets lekkers, iets te drinken, de presentatie materialen. Alles was top geregeld. We zijn echt in de watten gelegd door Patrick van Café Schaapskooi De Dikkenberg.

En oh ja niet vergeten de vrouwen. Ik kende er zelf al aardig wat en nog wat via via doorgekregen. Ik wilde 25 vrouwen op mijn event en de vrouwen reageerden allemaal zo enthousiast dat ik zo aan de 25 vrouwen zat. En ze keken er zo naar uit. Er heeft zich niemand afgemeld of verstek laten gaan. Allemaal zo vol zin om naar dit event met alleen vrouwen bij elkaar te komen op deze dag.

En wat werden wij beloond met een zonovergoten dag. De vrouwen kwamen aan in fleurige kleding en zo blij om alle vrouwen te zien. De vrouwen vonden het heerlijk om eens met alleen vrouwen te zijn en het er gewoon eens met elkaar over te kunnen hebben wat parkinson met je doet als vrouw.

Op deze dag had ik een fotoshoot geregeld en de geweldige Wilma die de vrouwen mooi maakte. De haren werden gedaan en mooi opgetut. Oh wat vonden de vrouwen dat leuk. Het was een echte vrouwendag. Mooi op de foto gezet door Laura, die zelf Parkinson heeft, en Kees. Zoals Els zegt: “mijn Keesmanager!” Kees en Els gaven ook nog een handmassage en gelijk 1op1 werden mooie gesprekken gevoerd.

Bewegen op deze dag ging ook gewoon door. Dit is zo belangrijk als je parkinson hebt. Hans Louwerse van Rock Steady Boxing Ede reageerde gelijk enthousiast en bood gelijk aan om te komen om een gratis boks sessie te verrichten. Later op de dag werd er ook nog een ontspannende yoga sessie gegeven door Dominique. Dominique werkt samen met Marjan Overdiep om Yoga4parkinson in het hele land bekendheid te geven en yoga leraressen op te leiden tot yogadocent voor mensen met parkinson. 

En ik? Ik rende rond om te kijken of alles goed ging. Ik ben dan helemaal hyper op zo’n dag en wil dat alles goed verloopt. Bij een volgend event iets meer genieten en wat aan anderen overlaten is misschien een idee. Maar zo prachtig om te zien hoe iedereen het naar hun zin had en zag alleen maar blije gezichten. Dit was voor mij de slagroom op de taart.

Deze dag was fantastisch. En had ook nog goodie bags geregeld voor de vrouwen. Ze gingen allemaal met 2 tassen naar huis. Wat was iedereen verwend. En alle vrouwen waren zo overweldigd met alles wat ik had georganiseerd. Ze hadden het allemaal onwijs naar hun zin gehad en bedankte mij voor deze mooie dag. Deze dag is voor herhaling vatbaar. 

Maar wel allemaal vrouwen die midden in het leven staan en allemaal parkinson hebben. Dit waren er 25. Maar beeld je eens in 40% vrouw heeft de diagnose. Dus hoog tijd dat er aandacht komt voor vrouwen met parkinson. Daarvoor heb ik zojuist een magazine uitgebracht met foto’s van deze dag. Maar ook pakkende interviews met vrouwen van mijn evenement over het vrouw zijn met parkinson. Ga maar eens kijken op www.wendysparkinson.com

Wendy’s Parkinson Journey Geniet van het leven nr. 6

Met dank aan de sponsors: Recreatiepark De Dikkenberg - Café Schaapskooi De Dikkenberg - Boston Scientific - Rock Steady Boxing Ede - Cue2Walk


 

Reacties